Psykosociala Teamet på Fridhemsplans Vårdcentral:
Vi arbetar på Fridhemsplans Vårdcentral tillsammans i team för att hjälpa dig genom olika psykologiska problem och händelser och med en helhetssyn på människan. Ofta kan uttryck för psykiska besvär ta sig uttryck i kroppsliga besvär och tvärtom. Vi tar emot frågeställningar som rör din psykiska hälsa och åtgärder kan vara alltifrån egenvård och självhjälp, stödsamtal och rådgivning, till korttidspsykoterapi på mottagningen som bedrivs enligt vetenskapliga metoder med ett tydligt mål och fokus. Vanligtvis så innebär psykoterapeutisk korttidsbehandling att ni träffas en gång varje vecka, på dag-/kontorstid, i upp till ca 12 veckor, ibland kortare tid, mer sällan lite längre. För närvarande har vi 8 samtalsterapeuter anställda hos oss på vårdcentralen.
Så här ser våra rutiner ut när en patient söker med oro för psykisk ohälsa:
Du kommer först att få träffa en av samtalsterapeuterna för ett orienterande samtal, en kartläggning för att bedöma om du är på rätt plats för att vi ska kunna erbjuda dig bästa möjliga hjälp. Inför detta samtal kommer du att bli uppmanad att fylla i skattningsskalor som undersöker problemets natur på olika sätt och om besvären är någonting som kan och bör behandlas på vårdcentralen. Det är viktigt att dessa fylls i innan besöket för att kartläggningen ska bli så komplett som möjligt.
Inför ett besök för orienterande samtal, vill vi gärna att du först bokar en digital tid, där vi kort ringar in vad du söker för, tiden bokar du via vår app, Fridhemsplans Vårdcentral, via 1177 eller genom att ringa 08-12133500.
Om kartläggningen mynnar ut i att du är på rätt vårdnivå och rätt ställe kommer du att få en internremiss till psykosociala teamet. Då kommer du att få komma till någon av samtalsterapeuterna för terapibedömning – en strukturerad bedömning enligt teori och metod, om det är aktuellt med korttidsterapibehandling och information om hur denna i så fall ser ut. Du kommer också att får en tid bokad till en läkare, bland annat för att utesluta eventuella medicinska frågetecken och för att diskutera eventuell farmakologisk behandling. Bedömningen hos samtalsterapeuten kan också bli att du framför allt behöver stöd i egna åtgärder som egenvård och självhjälp, genom stödsamtal och rådgivning. Då lägger vi upp en lite kortare serie möten enligt överenskommelse.
Besöken för det orienterande samtalet brukar vi kunna erbjuda inom ett par dagar, men för att sen få komma på bedömning av någon i psykosociala teamet kan det ibland vara lite längre väntetider.
Om du redan har en pågående behandling för dina besvär hos en annan vårdgivare kommer vi i första hand att hänvisa dig dit.
Vid behov av utredning för ADHD eller annan neuropsykiatrisk diagnos utförs som regel en screening på vårdcentralen som bland annat innefattar ett självskattningsformulär. Om sannolikheten för diagnos kvarstår efter detta remitterar vi till en psykiatrisk klinik som utför dessa utredningar. Ibland kan du kontakta den psykiatriska mottagningen direkt och göra en egenanmälan.
Vi utför också minnesutredningar då det finns misstanke om demens eller annan minnesproblematik.
Enligt vårt uppdrag från landstinget ska psykosociala insatser främst syfta till att påverka motivation, beteende, attityder, känslor och tankar med fokus på den enskildes problemområde som ångest, depression, stress, beroende eller kris.
Målgruppen omfattar främst patienter med lindrig till måttlig psykisk ohälsa och patienter i behov av krisstöd. De psykosociala insatserna ska inte kräva vuxenpsykiatrins eller barn- och ungdomspsykiatrins specialistkompetens.
Vi kan erbjuda samtalsstöd, rådgivning och behandlande samtal/korttidsterapi t ex när det gäller:
– Kris/Sorg
– Stressreaktion
– Depressionstillstånd, lättare till medelsvår
– Ångesttillstånd, lättare till medelsvår
Vi som arbetar i Psykosociala Teamet är samtalsterapeuter och Leg. psykoterapeut – sjuksköterskor, socionomer eller annan medicinsk bakgrund, med utbildning i KBT (Kognitiv beteendeterapi) PDT (Psykodynamisk terapi) och IPT (Interpersonell terapi) och Schematerapi.
Samarbete med KI
Sedan hösten 2018 har vi ett samarbete med Karolinska Institutet och tar emot studenter från Basutbildningen i Psykoterapeutisk metod/KBT (steg 1) och studenter på Psykoterapiprogrammet/KBT
(steg 2) som också kommer att kunna ta emot patienter, ibland med lite kortare väntetider.
OBS!!
OM DU MÅR MYCKET DÅLIGT OCH HAR TANKAR PÅ ATT SKADA DIG SJÄLV ELLER KÄNNER ATT DU INTE ORKAR MER, SÅ SKA DU DIREKT SÖKA HJÄLP PÅ EN PSYKIATRISK AKUTMOTTAGNING ELLER RINGA 112.
Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för rådgivning.
Här kan du läsa mer om psykisk ohälsa och vad du kan göra själv eller vad du kan söka för hjälp:
Psykologiguiden – Råd & Fakta:
http://www.psykologiguiden.se/rad-och-fakta/fa-hjalp
På 1177.se finns en faktabank med frågor och svar om psykiska
sjukdomar och besvär. Du kan också ställa en egen fråga om du inte
hittar det du söker efter:
Psykisk hälsa:
https://www.1177.se/Stockholm/Tema/Psykisk-halsa/
Hjälplinjen – tillfälligt psykologiskt stöd:
https://www.1177.se/Stockholm/Om-1177/Om-Hjalplinjen/
Patient- och närståendeföreningar psykisk hälsa:
https://www.1177.se/Stockholm/Tema/Psykisk-halsa/Soka-vard-och-hjalp/Kontakt-med-andra/Foreningar-som-ger-stod-pa-natet/
INTERNETBASERAD EGENVÅRD: https://www.iterapi.se/sites/saha/program
◦ Materialet riktas till dig som på egen hand vill försöka förbättra ditt mående
◦ Materialet består att information, råd och övningar som du kan göra på egen hand. Det
◦ kallas för internetbaserad egenvård.
◦ Materialet är till för dig med milda eller måttliga besvär, som vill försöka att förändra ditt
◦ mående på egen hand
◦ Materialet utgår ifrån kunskaper inom kognitiv beteendeterapi (KBT).
◦ Vad du tänker och gör påverkar hur du mår. Vi kan försöka påverka hur vi tänker och
◦ agerar även i svåra situationer.
◦ Om du använder det du läser genom att öva, träna och testa det i praktiken kan du må
◦ bättre och få mer livskvalitet.
Internetpsykiatrin – internetbehandling med kognitiv beteendeterapi, KBT: https://www.internetpsykiatri.se